Knjižničarji ocenjujemo

 
Anna O.
Blake, Matthew
ocenaocenaocenaocenaocena
Učila International, 2024

414 strani
Kriminalni roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

V življenju povprečno spimo 33 let. A kaj se v resnici zgodi in česa smo zmožni, ko spimo?
Knjiga je avtorjev prvenec. Pred pisanjem leposlovja je Matthew delal kot raziskovalec in pisec govorov v Westminstrski palači. Študiral je angleščino na univerzi Durham in na kolidžu Merton v Oxfordu.

Knjiga govori o obetavni pisateljici, ki neke noči do smrti večkrat zabode dva svoja prijatelja. Po dogodku se ni več zbudila iz spanja. Annino stanje je redka psihosomatska motnja, ki jo nevrologi imenujejo sindrom resignacije. Po več letih spanja prihaja čas, ko bi ji morali soditi. S svojimi metodami jo bo poskušal zbuditi doktor Benedict Prince. Izbran je bil, da razreši razvpiti primer Anne O’. Doktor je forenzični psiholog in strokovnjak na področju umorov, povezanih s spanjem.

Zgodba je pisana s perspektive več oseb in tako bralca ves čas prestavlja v druge osebe. Tok misli je večkrat nanizan, skupaj z obilico občutkov in čustev, tako da se bralec lažje postavi v vlogo osebe. Včasih je to rahlo moteče, ker razkrije del skrite zgodbe, ki pa ni ves čas tekoča in do zadnjega ni jasno, kaj točno se je zgodilo. Knjiga se zato bere malo počasneje, konec pa se mi je zdel nekoliko prisiljen. Razmaki med vrsticami pa so primerni tudi za tiste s slabšim vidom.

Skip to content