Knjižničarji ocenjujemo

 
Gral
Žabot, Vlado
ocenaocenaocenaocenaocena
Beletrina, 2023
Knjižna zbirka Beletrina
357 strani
zgodovinski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Roman o skupini vojakov, ki se po koncu prve svetovne vojne znajdejo ujeti v neprehodnem močvirju, kjer bodo (od)rešeni, ko bodo napolnili posodo z zlatom.
Vlado Žabot je pisatelj, pesnik, urednik in novinar. Za svoje delo Pastorala je prejel nagrado Prešernovega sklada, za roman Volčje noči pa leta 1997 tudi kresnika. Tudi roman Gral je nominiran za kresnika.

Gral samo delno lahko opredelimo kot zgodovinski roman, in sicer zaradi okoliščin prve svetovne vojne. Osrednja zgodba pa je fantazijska, ker gre za izmišljen kraj in okoliščine dogajanja, s prvinami magičnega realizma. Skupino vojakov po koncu prve svetovne vojne, kjer so se borili za cesarja, zmagovita vojska odpelje nekam v neznano, kjer jih preda skrivnostnim kupcem. Ti jih odpeljejo v neprehodno močvirje, skozenj katerega teče reka Angelika. Za odkupnino morajo iz Angelike izprati za cel korec zlata, potem bodo svobodni oz. celo odrešeni. Ko ostanejo sami s skrivnostnim izzivom in neprijazno naravo, se pokažejo človeški značaji – kakšni pravzaprav ljudje so, kakšne strahove in travme nosijo v sebi in ali pustijo, da jim ti demoni vladajo.

Roman je v svoji poetični moči poln mitološke in krščanske simbolike. Postavlja pomembna vprašanja o tem, kdo je kriv, da se ljudje pobijamo – je kriva oblast, bog ali smo krivi ljudje sami, ker pustimo, da nam vladajo naše slabosti? Gral je prastar predkščanski simbol odrešujočega napoja, ki premaga zlo. Kaj je naš gral, kaj je tisto, kar človeštvo lahko odreši? Osrednje sporočilo romana je po mojem mnenju sporočilo ljubezni. Ljubezen do sočloveka in ohranjanje človečnosti je tisto, kar lahko premaga zlo, brez tega bomo ostali ujeti v brezizhodnem močvirju.

Skip to content