Knjižničarji ocenjujemo

 
Ženska hiša
Likar, Mirana
ocenaocenaocenaocenaocena
Goga, 2022
Literarna zbirka Goga
162 strani
kratke zgodbe
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Prodorna opazovalka človeških stisk, razmer in sočutna opisovalka človeka v primežu družbenih zahtev je v devetih zgodbah zajela težave današnjega in preteklega časa, zlasti psihične posledice, ki ji ljudem puščajo vojne.

Knjiga je avtoričina četrta zbirka kratkih zgodb. Napisala je že tri romane Babuškin kovček, Bibavica in Pripovedovalec, ki je bil nominiran za nagrado Kresnik 2021.
Druga svetovna vojna, ki pušča osem brontozavrovih kosti glavnemu junaku, ki še pri 70 letih ni odkril, kdo je in kdo so njegovi starši. Vojna v Bosni je pustila Kenanu težave v lastni družini in mešanem zakonu ter pečat v družbi, ker je pobegnil na Švedsko. Sedaj v Mostarju varuje žensko hišo, stari družinski dom. Mladi črnogorski par se težko prebija skozi življenje, opravlja priložnostna dela za slabo plačilo in pomaga obubožanim staršem. Ko se pokaže luč v nesreči, pa Mileva naredi napako. Tu je še zgodba študentk mednarodnega prava, Slovenke in Finke Maarit, v nizozemskem univerzitetnem mestu. Maaritin fant Tapio se ne more prilagoditi življenju v tujini. Tragična je pripoved o generalu JLA, ki se mu ob razpadu Jugoslavije poruši kariera in sesuje družina. Oficirjeva žena je tudi Vipavka Angela, ki se poroči z Vladanom. Ta pa ji ob poroki zamolči oba otroka iz prvega zakona, za katera ona kasneje skrbi in ostaja v njihovem primežu še v pozni starosti. Tu je še skok čez plot starejše Italijanke, ki ji preseda moževa poslovnost. Ona si želi odpotovati. Mala Bibi živi pri starih starših in občuduje svojo lepo teto. Teta se bo kmalu poročila in Bibi to ni prav nič všeč. Zgodba iz Amerike odlično prikaže materino zlorabo otroka za politično propagando.
Liki iz zgodb so prvoosebni pripovedovalci v primežu razmer in svojih eksistenčnih stisk, ki jih rešujejo vsak na svoj način. Zgodbe zlezejo bralcu pod kožo in ga ne pustijo brezbrižnega.
Skip to content