Knjižničarji ocenjujemo

 
Čuječnice za lahko noč : prijetne zgodbe za mirne misli in spokojno spanje
Nicolai, Kathryn
ocenaocenaocenaocenaocena
Mladinska knjiga, 2021

317 strani
kratke zgodbe
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Spanje je supermoč sodobnega sveta. Zgodbe so stara magija. (str. 12)
»Razmišljajoči um je nekoliko podoben tovornjaku, ki vozi sam, z opeko na pedalu za plin. […] No, te zgodbe so skrbno pospravljena in urejena garaža, v katero boste parkirali um.« (str. 11, 17)

Kathryn Nicolai je dolgoletna učiteljica joge in navdušenka za meditacijo, ki je leta 2018 začela podcast Nothing Much Happens, kjer je poslušalcem pripovedovala zgodbe za lahko noč. V knjigi Čuječnice za lahko noč : prijetne zgodbe za mirne misli in spokojno spanje (v izvirniku Nothing Much Happens: Cozy and Calming Stories to Soothe Your Mind and Help You Sleep) je zbranih dvainpetdeset kratkih zgodbic (od tega šestnajst novih, napisanih prav za knjigo), v katerih se ne zgodi nič posebnega.

Branje teh prijetnih zgodbic, v katerih se bralec med drugim sprehodi po zimskem gozdu, udeleži koncert v parku, vrtnari na zelenjavnem vrtu in celo obišče knjižnico, ima skorajda meditativen učinek, ki bralca sprosti, pomiri in, če jih bere pred spanjem, utiša misli in pomaga zaspati. Bralno izkušnjo izpopolnjujejo še med zgodbe vstavljeni recepti, nasveti za meditacijo in čudovite ilustracije.

Priporočeno za vse, ki imajo težave z izklopom možganom pred spanjem, ali imajo željo po zelo sproščujočem branju.

Skip to content